Stuur deze pagina door naar vriend
Geen blog missen?
Meld je nu aan!
17 augustus 2016

Mijn perfecte oma

“Zet eens een paar foto’s van ma van vroeger op Facebook” zei mijn vader enthousiast, “ik ben benieuwd of er reacties komen”.
Zoals wel vaker zaten mijn ouders en ik te praten over het verleden, over de betekenis van hun geschiedenis op hun leven. Ik liet hen oude foto’s zien van Noorden, het geboortedorp van mijn moeder, die ik gevonden had op Facebook. Er was veel herkenning bij haar, nog meer oude verhalen kwamen boven.
Dus vanzelfsprekend plaatste ik een aantal foto’s…en kwam ik door een bijzondere ontmoeting een beetje dichter bij mijn overleden oma.

Want op die foto’s volgden een aantal reacties, “jouw oma was een enig mens”, en ‘mijn ouders waren goede vrienden van jouw opa en oma”.

Een onbekende Marian vertelde opgetogen dat ze als jong meisje bij mijn opa en oma had gewerkt als hulp in de huishouding. We appten wat heen en weer waarna zij mij uitnodigde om elkaar te zien, ze wilde mij graag iets geven, iets wat ze van mijn opa had gekregen na het overlijden van mijn oma.

Mijn lijf schrok, kriebels in mijn buik, euforisch, verhalen horen van iemand die mijn oma heeft gekend, iets krijgen wat van mijn oma is geweest? Ik voelde opwinding en spanning.

Ik heb mijn oma van moederskant nooit gekend, ik was 4 jaar oud toen zij overleed. Aan mijn andere oma en opa’s heb ik herinneringen, daar heb ik een gevoel bij, voel ik mij bij “thuis”, daar ben ik trots op, ben ik dankbaar voor dat zij mijn grootouders zijn. Door hen gekend te hebben lijkt het of ik mijzelf (en mijn ouders) beter begrijp.

Tuurlijk hebben mijn ouders over mijn oma verteld en ken ik haar van foto’s. Het beeld dat ik van haar heb gekregen is vanuit één perspectief, mijn moeder, haar eerste dochter. Dat het voor mijn moeder niet altijd duidelijk is geweest met haar, begrijp ik heel goed. Mijn oma was heel modern gekleed en rookte als één van de weinigen in het dorp. Bepaalde eigenschappen zijn voor een dochter lastig, maar vanuit een ander perspectief (zoals bijvoorbeeld de hulp die mij belde) zijn ze bijzonder en leuk. Wat de één opvallend gedrag noemt, noemt de ander flamboyant. Wat voor de één ongewoon is, is voor de ander origineel. Spreken we over tegendraads, of juist de tijd ver vooruit?

Marian ontving mij samen met haar broer met open armen. Ze vertelde hoe belangrijk de vriendschap van hun moeder met mijn oma was, hoe fijn het was bij hen te zijn, hoe lekker de roomboter en de eigengemaakte jam bij de lunch smaakten, hoe ze genoten had van het meerijden in de open sportwagen van mijn oma, hoe lief mijn opa en oma waren voor elkaar. Ze pakte een klein gouden klokje en gaf het mij. “Jouw opa heeft het mij gegeven na het overlijden van jouw oma. Zij wilde dat ik dit kreeg. Maar volgens mij doe ik jou er een groter plezier mee”. Met tranen in mijn ogen nam ik het aan. Al 47 jaar geleden is ze overleden, maar ze voelde heel dichtbij.

De tranen in mijn ogen van de liefde voor mijn oma en het gemis voor mijn moeder. Mijn perfecte oma en perfecte moeder, ik sluit ze allebei in mijn hart.

En als het klokje weer loopt, geef ik het aan mijn moeder, het past precies bij haar om de pols.

Hoe  zit het met jouw familiegeschiedenis? Welke patronen heb jij ontwikkeld vanuit die geschiedenis, en wil je ze verder verkennen omdat je soms vast loopt in jouw werk of relatie? Bel mij, dan kunnen we samen op weg om ook “jouw klokje” te laten lopen.

 
1 reactie

Nicole Classen op 8 september 2016:

MOOI!

Wil je hierop reageren?

Overzicht van alle blogs

Afbeelding 29 juni 2022

De stem van de engelen

Afbeelding 22 december 2020

Voor sommige keuzes is moed nodig

Afbeelding 03 december 2020

De Sint mag alles zeggen!

Afbeelding 08 mei 2020

Een regenton vol tranen

Afbeelding 20 maart 2020

Weer samen aan de keukentafel

Afbeelding 16 december 2019

Fit het nieuwe jaar in

Afbeelding 09 juli 2019

Een taartje bakken is nog niet zo eenvoudig

Afbeelding 07 april 2019

De hommel

Afbeelding 30 december 2018

Op de top van het Geluk

Afbeelding 08 oktober 2018

Waar loop JIJ voor?

Afbeelding 26 juni 2018

Mijn stethoscoop aan de wilgen

Afbeelding 20 april 2018

Liefde en Ritueel

Afbeelding 23 januari 2018

Verstoppertje

Afbeelding 28 augustus 2017

“Ik denk dat ik haar maar houd”

Afbeelding 01 mei 2017

Het verhaal van het meisje en haar geheime kistje.

Afbeelding 01 maart 2017

Vijf jaar geleden ging de zaag er in.

Afbeelding 19 januari 2017

Help, de schilder komt

Afbeelding 07 december 2016

“Waar heeft u vroeger nooit om gehuild?”

Afbeelding 27 mei 2016

Springen in het diepe.

Afbeelding 29 februari 2016

Ik hoopte zo de zee te horen.

Afbeelding 21 december 2015

De mooiste kerstboom van Utrecht

Afbeelding 26 oktober 2015

Koekje van eigen deeg

Afbeelding 24 augustus 2015

En dit ben ik gelukkig ook

Afbeelding 22 juni 2015

“En hoe gaat het verder met je?”

Afbeelding 20 mei 2015

Waar een kleurenanalyse niet goed voor is…

Afbeelding 26 april 2015

Klokken luiden en de Zwarte Nel, goed voor de relatie

Afbeelding 09 april 2015

Zo doen wij het niet bij de familie Smit

Afbeelding 15 maart 2015

Bedding voor Jet

Afbeelding 15 februari 2015

Rode kool met gehaktballen op Bonaire

Afbeelding 08 oktober 2019

E.S.B.T.M. en we noemen haar Smitje

Afbeelding 26 januari 2015

Een samengesteld gezin, het is ook gewoon ingewikkeld

Afbeelding 12 januari 2015

“Ik mis je zo verschrikkelijk”

Afbeelding 18 december 2014

Communicatie rondom kanker

Afbeelding 29 november 2014

Een mooi gesprek

Afbeelding 28 augustus 2014

Kankerpatiënten kampen vaak met relatieproblemen

Afbeelding 24 juli 2014

Herbergen van Verlies

Aanmelden voor nieuwe blogs en foto's

Wil jij mijn nieuwe blogs en foto's ontvangen, vul dan hieronder jouw gegevens in. Na verzending ontvang jij een e-mail met een link ter bevestiging. Ik doe dit om zeker te weten dat het e-mailadres van jou is.


Aanmelden