Stuur deze pagina door naar vriend

EFT relatietherapie

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een geprotocolleerde relatietherapie, wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op de gedachte dat iedereen een hechte band met ander persoon nodig heeft (hechtingstheorie). Elk mens heeft behoefte aan een relatie waarin de ander emotioneel toegankelijk en ontvankelijk is, waardoor je je verbonden voelt. De relatie is dan een bron van troost en kracht voor beide partners. Een partner als veilige haven, als stabiele basis is belangrijk voor alle aspecten van onze gezondheid.

In EFT worden ruzies en problemen gezien als reactie op de angst om de stabiele emotionele verbondenheid te verliezen. Er ontstaat een soort oerpaniek als de partner je niet lijkt te horen, er niet voor jou lijkt te zijn of als je je afgewezen voelt. Met de ruzie probeer je eigenlijk de veilige verbinding te herstellen. Maar dat ziet je partner niet, die hoort alleen de kritiek. En die reageert vervolgens ook met kritiek of trekt zich terug omdat hij ook bang wordt door de reactie van zijn partner om de veilige verbondenheid te verliezen en zo is de negatieve interactiecirkel gestart.

In EFT wordt die negatieve interactiecirkel uitgewerkt als oorzaak van de relatieproblematiek en worden de onderliggende hechtingsbehoeftes bij beide partners ontdekt en naar elkaar uitgesproken.

De therapie kan ingezet worden bij problemen in liefdesrelaties, maar ook bij ouder/kind-relaties.

Het slagingspercentage bij EFT is gemiddeld 70% t.o.v. 30-35% bij reguliere relatietherapie.