Stuur deze pagina door naar vriend
Geen blog missen?
Meld je nu aan!
08 oktober 2019

E.S.B.T.M. en we noemen haar Smitje

“Elisabeth Stephania Ber…..” zegt de trainer bij de diploma-uitreiking en ik sta op om mijn diploma in ontvangst te nemen. “Ho ho” zegt hij, “Opnieuw. Ga maar weer zitten, eerst noem ik al jouw namen en dan mag je komen”. Er klinkt gelach van medecursisten en ik ga weer zitten en luister naar mijn namen.
Zo ken ik het mijn hele leven, veel hilariteit als al mijn voornamen opgelezen worden. Mijn huisgenoten uit mijn studietijd, kunnen de namen zo opzeggen, al noemen ze me vaak gewoon Smitje terwijl Ilse mijn roepnaam is.

Afgelopen maanden deed ik de opleiding “Relatie als Spiegel” bij Phoenix. Soms denk ik dat ik wel genoeg weet om mijn werk goed te kunnen doen. Maar ook deze opleiding verraste mij weer hoe zeer ik geraakt werd door, en geleerd heb over, existentiële thema’s als leven en dood, gemis en verlangen, inordenen, mannelijke en vrouwelijke energie, schaamte, schuld en angst. Veel nieuwe ervaringen in bijzondere ontmoetingen.

De workshop voor mijn medecursisten hield ik over “inordenen”. Over plek aannemen in “het Grote”, daar waar alles is, recht en onrecht, macht en onmacht, leven en dood.

Over besef hebben van mijn plek, als dochter van mijn moeder. Ter ere van haar zong en speelde ik op mijn ukelele haar liedje “Edelweiss”.
In die kwetsbaarheid opende ik het veld van leren en konden mijn medecursisten in de oefening een nieuwe ervaring opdoen over inordenen, over hun plek aannemen bij hun ouders.

Vandaag is het 8 oktober, de geboortedag van mijn oma Dora, de moeder van mijn moeder. Ik heb haar nooit gekend en toch is ook zij belangrijk geweest voor mijn leven. Voor haar verjaardag kreeg zij van mijn opa altijd herfstasters. En zie deze nu eens bloeien in mijn tuin!

Ik voel nu wat de trainer bedoelt, dat ik pas van mijn stoel mag komen na het noemen van mijn namen. Door echt te luisteren, eer ik mijn moeder Elisabeth, mijn vader Stephanus, en mijn oma’s Bernarda en Dora. En Maria staat voor oermoeder en zo orden ik in.
6 reacties op "E.S.B.T.M. en we noemen haar Smitje"

Bea op 22 oktober 2019:

Hoi Ilse,
Van harte gefeliciteerd met het behalen van deze oorkonde. Zou leuk zijn om elkaar weer eens te zien. grt BEA

Sjaak – Dreamz Bonaire op 13 oktober 2019:

What’s in a name,…

Bij je geboorte zorgvuldig uitgekozen,.. je naam! Ik kan me zo voorstellen toen je ouders er mee bezig waren: piekeren, discussie en zoeken naar de juiste combinatie. Maar wellicht ook; aan wie geven we de eer om onze – in dit geval dochter- te vernoemen.
Uiteindelijk stond je vader bij de burgerlijke stand om bovenstaande reeks voor eeuwig vat te laten leggen. Dus Smitje: laat ze maar een beetje plagen allemaal! Zolang ze die reeks namen maar met respect uitspreken of uitschrijven: Stay proud on them !
Gefeliciteerd.

Irma op 11 oktober 2019:

Mooi geschreven weer Ilse en nog van harte met het behalen van weer een opleiding. Zal ook eens proberen in te ordenen. Liefs je nichtje.
PS Jammer toch dat we elkaar zo weinig spreken, maar vind het leuk om af en toe wat van je voorbij te zien komen.

Marlies op 10 oktober 2019:

Als ik volgens jouw namen inorden, dan heet ik Cornelia Tjerk Trijntje Dik Maria van der Schaaf. Op de hotelschool heette ik Schaafje, en nu heet ik Marlies Henderson. Bewust brak mijn moeder de naam-tradities. Zo ben ik het in-ordenen ontsnapt, al is de informatie wel in mijn DNA geschreven, toch?

S.H. + E.W.J. op 10 oktober 2019:

Mooi om te lezen. Weer iets geleerd “inordenen”

Stef kroon op 10 oktober 2019:

haha zelfspot en serieus !!!

Wil je hierop reageren?

Overzicht van alle blogs

Afbeelding 29 juni 2022

De stem van de engelen

Afbeelding 22 december 2020

Voor sommige keuzes is moed nodig

Afbeelding 03 december 2020

De Sint mag alles zeggen!

Afbeelding 08 mei 2020

Een regenton vol tranen

Afbeelding 20 maart 2020

Weer samen aan de keukentafel

Afbeelding 16 december 2019

Fit het nieuwe jaar in

Afbeelding 09 juli 2019

Een taartje bakken is nog niet zo eenvoudig

Afbeelding 07 april 2019

De hommel

Afbeelding 30 december 2018

Op de top van het Geluk

Afbeelding 08 oktober 2018

Waar loop JIJ voor?

Afbeelding 26 juni 2018

Mijn stethoscoop aan de wilgen

Afbeelding 20 april 2018

Liefde en Ritueel

Afbeelding 23 januari 2018

Verstoppertje

Afbeelding 28 augustus 2017

“Ik denk dat ik haar maar houd”

Afbeelding 01 mei 2017

Het verhaal van het meisje en haar geheime kistje.

Afbeelding 01 maart 2017

Vijf jaar geleden ging de zaag er in.

Afbeelding 19 januari 2017

Help, de schilder komt

Afbeelding 07 december 2016

“Waar heeft u vroeger nooit om gehuild?”

Afbeelding 17 augustus 2016

Mijn perfecte oma

Afbeelding 27 mei 2016

Springen in het diepe.

Afbeelding 29 februari 2016

Ik hoopte zo de zee te horen.

Afbeelding 21 december 2015

De mooiste kerstboom van Utrecht

Afbeelding 26 oktober 2015

Koekje van eigen deeg

Afbeelding 24 augustus 2015

En dit ben ik gelukkig ook

Afbeelding 22 juni 2015

“En hoe gaat het verder met je?”

Afbeelding 20 mei 2015

Waar een kleurenanalyse niet goed voor is…

Afbeelding 26 april 2015

Klokken luiden en de Zwarte Nel, goed voor de relatie

Afbeelding 09 april 2015

Zo doen wij het niet bij de familie Smit

Afbeelding 15 maart 2015

Bedding voor Jet

Afbeelding 15 februari 2015

Rode kool met gehaktballen op Bonaire

Afbeelding 26 januari 2015

Een samengesteld gezin, het is ook gewoon ingewikkeld

Afbeelding 12 januari 2015

“Ik mis je zo verschrikkelijk”

Afbeelding 18 december 2014

Communicatie rondom kanker

Afbeelding 29 november 2014

Een mooi gesprek

Afbeelding 28 augustus 2014

Kankerpatiënten kampen vaak met relatieproblemen

Afbeelding 24 juli 2014

Herbergen van Verlies

Aanmelden voor nieuwe blogs en foto's

Wil jij mijn nieuwe blogs en foto's ontvangen, vul dan hieronder jouw gegevens in. Na verzending ontvang jij een e-mail met een link ter bevestiging. Ik doe dit om zeker te weten dat het e-mailadres van jou is.


Aanmelden