Stuur deze pagina door naar vriend
Geen blog missen?
Meld je nu aan!
20 mei 2015

Waar een kleurenanalyse niet goed voor is…

Ik zwaai regelmatig naar mensen die mij vriendelijk begroeten terwijl ik ze niet ken. Het zal een bekende van mijn drie jaar jongere zusje M. zijn, die denkt dat ik M. ben en zwaai daarom altijd vrolijk terug.
M. en ik wonen sinds onze studententijd al bij elkaar om de hoek, spreken elkaar zeker 2 keer per week, eten regelmatig bij elkaar en gelukkig vinden de mannen elkaar ook leuk. Het klinkt als de ideale gelijkwaardige zussen relatie. En beleven wij die ook zo?

Ik zou zeggen, vraag het M.

Vroeger thuis heb ik nooit enige verantwoordelijkheid gevoeld voor haar, onze ouders waren er altijd. Sinds het begin van haar studententijd kreeg ik het gevoel dat ik als oudere, wijze zus een beetje op haar moest letten. Had ze leuke vriendinnen, studeerde ze voldoende, ging ze niet teveel uit? Onnodige zorgen, maar ik had ze nou eenmaal. Die rol ontwikkelde ik waarschijnlijk vanuit mijn plek in ons ouderlijk gezin, als oudere zus, met vier broers boven ons.

Soms zal ze mijn zorg handig hebben gevonden, soms denk ik ook heel irritant.

We zijn nu 25 jaar verder, hoe verhouden we ons nu ten opzichte van elkaar?

M. heeft een uitje geregeld bij Petra, een kleur-analyse-consulent. Wij wisten allebei zeker dat we een ander kleuradvies zouden krijgen, “we zijn toch echt heel verschillend”.
Petra is druk in de weer met de gekleurde doeken, drapeert ze om ons heen en vraagt naar onze eigenschappen en kwaliteiten. Al gauw gaat het over onze rollen, zij de jongste, ik de de oudere. Het bijbehorende gedrag en emoties zitten ons nog wel eens in de weg. Het bewustzijn van onze rol en het samen kunnen bespreken is heel waardevol. Het steeds weer uitspreken van onze sluimerende irritaties en ieders behoeftes zijn mooie stappen.

Welke plek had jij vroeger thuis en welke rol neem jij nu automatisch thuis of op je werk in? Bij wie voel jij je het kleine zusje of broertje, en waar voel jij je de oudere? Is dat wat je wilt of leidt het tot onvrede of onuitgesproken ergernissen? Bel me gerust, dan kijk ik graag eens met jou en jouw gezin van herkomst mee.

Mijn zusje en ik gaan uiteindelijk met een zelfde kleuradvies naar huis, uiterlijk verschillen we blijkbaar toch niet zoveel, we leven wel vanuit een andere plek. Ik zal dus blijven zwaaien naar al haar bekenden.
2 reacties op "Waar een kleurenanalyse niet goed voor is…"

Hennie op 2 december 2015:

dag Ilse wat leuk, ben je ook een lentetyp?
doeg
Hennie

Patricia op 8 juni 2015:

Mooi verhaal en herkenbaar!

Wil je hierop reageren?

Overzicht van alle blogs

Afbeelding 29 juni 2022

De stem van de engelen

Afbeelding 22 december 2020

Voor sommige keuzes is moed nodig

Afbeelding 03 december 2020

De Sint mag alles zeggen!

Afbeelding 08 mei 2020

Een regenton vol tranen

Afbeelding 20 maart 2020

Weer samen aan de keukentafel

Afbeelding 16 december 2019

Fit het nieuwe jaar in

Afbeelding 09 juli 2019

Een taartje bakken is nog niet zo eenvoudig

Afbeelding 07 april 2019

De hommel

Afbeelding 30 december 2018

Op de top van het Geluk

Afbeelding 08 oktober 2018

Waar loop JIJ voor?

Afbeelding 26 juni 2018

Mijn stethoscoop aan de wilgen

Afbeelding 20 april 2018

Liefde en Ritueel

Afbeelding 23 januari 2018

Verstoppertje

Afbeelding 28 augustus 2017

“Ik denk dat ik haar maar houd”

Afbeelding 01 mei 2017

Het verhaal van het meisje en haar geheime kistje.

Afbeelding 01 maart 2017

Vijf jaar geleden ging de zaag er in.

Afbeelding 19 januari 2017

Help, de schilder komt

Afbeelding 07 december 2016

“Waar heeft u vroeger nooit om gehuild?”

Afbeelding 17 augustus 2016

Mijn perfecte oma

Afbeelding 27 mei 2016

Springen in het diepe.

Afbeelding 29 februari 2016

Ik hoopte zo de zee te horen.

Afbeelding 21 december 2015

De mooiste kerstboom van Utrecht

Afbeelding 26 oktober 2015

Koekje van eigen deeg

Afbeelding 24 augustus 2015

En dit ben ik gelukkig ook

Afbeelding 22 juni 2015

“En hoe gaat het verder met je?”

Afbeelding 26 april 2015

Klokken luiden en de Zwarte Nel, goed voor de relatie

Afbeelding 09 april 2015

Zo doen wij het niet bij de familie Smit

Afbeelding 15 maart 2015

Bedding voor Jet

Afbeelding 15 februari 2015

Rode kool met gehaktballen op Bonaire

Afbeelding 08 oktober 2019

E.S.B.T.M. en we noemen haar Smitje

Afbeelding 26 januari 2015

Een samengesteld gezin, het is ook gewoon ingewikkeld

Afbeelding 12 januari 2015

“Ik mis je zo verschrikkelijk”

Afbeelding 18 december 2014

Communicatie rondom kanker

Afbeelding 29 november 2014

Een mooi gesprek

Afbeelding 28 augustus 2014

Kankerpatiënten kampen vaak met relatieproblemen

Afbeelding 24 juli 2014

Herbergen van Verlies

Aanmelden voor nieuwe blogs en foto's

Wil jij mijn nieuwe blogs en foto's ontvangen, vul dan hieronder jouw gegevens in. Na verzending ontvang jij een e-mail met een link ter bevestiging. Ik doe dit om zeker te weten dat het e-mailadres van jou is.


Aanmelden