Stuur deze pagina door naar vriend
Geen blog missen?
Meld je nu aan!
09 juli 2019

Een taartje bakken is nog niet zo eenvoudig

Vanavond komen mijn ouders weer eten. Voor hen een fijn uitje, voor E en mij de mogelijkheid om voor hen een klein feestje te maken. De borrelhappen en het toetje zijn mijn taak. Daar kan niet veel aan fout gaan zou je zeggen.

Wel als je weet dat onze “contactadvertentie” 12 jaar geleden de volgende was; Vrouw die niet kan koken en goed alleen kan, zoekt man die goed kan zorgen en graag in de keuken staat.

Vol goede moed begin ik aan mijn citroen-merengue-taartje. Ingrediënten, weegschaal en mixer op het aanrecht. Met de mise-en-place op orde, kan het niet fout gaan, leerde ik van de zonen van E die allebei kok zijn.

En toch, ik vergeet de citroenschil te raspen die inmiddels in de vuilnisbak ligt en de eieren gooi ik met dooier en al in de kom in plaats te splitsen. Bij het maken van de vulling stolt het ei te vroeg waardoor ik een klonterige prutje in het pannetje zie.

Ik besluit een hulplijn uit te gooien en vraag F, de zoon van E. Na zijn heldere uitleg over de stollingstemperatuur van eieren zet ik opnieuw een pannetje op.

En inderdaad wordt de vulling nu mooi egaal en het smaakt ook nog eens lekker. Het eiwit is inmiddels geklopt, de gril kan aan.

De lol van het koken is er bij mij natuurlijk al lang af, de keuken is ontploft en ik vraag E of hij wil helpen. Ik voel dat ik iets uitbesteed, ik kan het eigenlijk best zelf, heb alleen geen zin meer. E is blij dat hij wat kan doen, hij zat al twee uur lijdzaam in de kamer mij aan te horen.

“Wat ruik ik?” zegt mijn zusje M die binnenkomt. We kijken in de oven en zien een walm van het taartje komen. Ik kijk naar de knoppen en zie dat de temperatuur op 220 gr staat, veel te hoog, hoe kan dat nou? “Ooh” zegt E “ik dacht dat de gril zo het beste werkte”. Ik haal het taartje uit de oven, net niet te zwart, hopelijk een beetje gaar.

We lachen erom. Eerder zouden we hier ruzie over gehad kunnen hebben. Ik te venijnig: “Waar bemoei je je ook mee?”. E die dan mokkig wegloopt en zegt “Zoek het zelf lekker uit”.

Ik voel tegenwoordig beter wat ik zelf doe en hoe dat uitwerkt op E. Als ik een taartje ga bakken en dus veel teveel mijn best doe, loopt het juist in de soep.

Onbewust en impliciet verwacht ik van E dat hij mij helpt, waar hij graag gevolg aan geeft. Want ja, hij wordt blij door voor mij te zorgen. Daar hebben wij elkaar immers op “uitgekozen”. En met het zorgen voor mij, gaat de stand van de gril een beetje te hoog. Waardoor we zo weer verstrikt zouden kunnen raken in onze negatieve dans bij het zien van de walm in de oven.

Ik zelf ga het de volgende keer in ieder geval helemaal anders doen. De lat hoeft niet zo hoog, goed is goed genoeg. Mijn ouders krijgen gewoon aardbeien met slagroom, het is immers al feest genoeg om samen te zijn!

Hoe dans jij met jouw partner? Wat heb jij te leren in plaats van te zeggen dat de ander het niet goed doet? Wat besteed jij graag uit waardoor je gedoe krijgt?
1 reactie

pa en ma op 10 juli 2019:

Toch een heerlijk toetje na een vorstelijk hoofdgerecht en in een zeer gemoedelijke stemming. Jammer Nederland verliest van Amerika !!!

Wil je hierop reageren?

Overzicht van alle blogs

Afbeelding 29 juni 2022

De stem van de engelen

Afbeelding 22 december 2020

Voor sommige keuzes is moed nodig

Afbeelding 03 december 2020

De Sint mag alles zeggen!

Afbeelding 08 mei 2020

Een regenton vol tranen

Afbeelding 20 maart 2020

Weer samen aan de keukentafel

Afbeelding 16 december 2019

Fit het nieuwe jaar in

Afbeelding 07 april 2019

De hommel

Afbeelding 30 december 2018

Op de top van het Geluk

Afbeelding 08 oktober 2018

Waar loop JIJ voor?

Afbeelding 26 juni 2018

Mijn stethoscoop aan de wilgen

Afbeelding 20 april 2018

Liefde en Ritueel

Afbeelding 23 januari 2018

Verstoppertje

Afbeelding 28 augustus 2017

“Ik denk dat ik haar maar houd”

Afbeelding 01 mei 2017

Het verhaal van het meisje en haar geheime kistje.

Afbeelding 01 maart 2017

Vijf jaar geleden ging de zaag er in.

Afbeelding 19 januari 2017

Help, de schilder komt

Afbeelding 07 december 2016

“Waar heeft u vroeger nooit om gehuild?”

Afbeelding 17 augustus 2016

Mijn perfecte oma

Afbeelding 27 mei 2016

Springen in het diepe.

Afbeelding 29 februari 2016

Ik hoopte zo de zee te horen.

Afbeelding 21 december 2015

De mooiste kerstboom van Utrecht

Afbeelding 26 oktober 2015

Koekje van eigen deeg

Afbeelding 24 augustus 2015

En dit ben ik gelukkig ook

Afbeelding 22 juni 2015

“En hoe gaat het verder met je?”

Afbeelding 20 mei 2015

Waar een kleurenanalyse niet goed voor is…

Afbeelding 26 april 2015

Klokken luiden en de Zwarte Nel, goed voor de relatie

Afbeelding 09 april 2015

Zo doen wij het niet bij de familie Smit

Afbeelding 15 maart 2015

Bedding voor Jet

Afbeelding 15 februari 2015

Rode kool met gehaktballen op Bonaire

Afbeelding 08 oktober 2019

E.S.B.T.M. en we noemen haar Smitje

Afbeelding 26 januari 2015

Een samengesteld gezin, het is ook gewoon ingewikkeld

Afbeelding 12 januari 2015

“Ik mis je zo verschrikkelijk”

Afbeelding 18 december 2014

Communicatie rondom kanker

Afbeelding 29 november 2014

Een mooi gesprek

Afbeelding 28 augustus 2014

Kankerpatiënten kampen vaak met relatieproblemen

Afbeelding 24 juli 2014

Herbergen van Verlies

Aanmelden voor nieuwe blogs en foto's

Wil jij mijn nieuwe blogs en foto's ontvangen, vul dan hieronder jouw gegevens in. Na verzending ontvang jij een e-mail met een link ter bevestiging. Ik doe dit om zeker te weten dat het e-mailadres van jou is.


Aanmelden