Stuur deze pagina door naar vriend
Geen blog missen?
Meld je nu aan!
07 december 2016

“Waar heeft u vroeger nooit om gehuild?”

Misschien een rare vraag aan de oude man die ik zag in de huisartsenpraktijk vanwege pijn aan zijn enkel. Na slecht nieuws over zijn ernstig zieke vrouw was hij een stukje gaan wandelen en gestruikeld over gladde bladeren. In de spreekkamer was het stil, zijn verdriet was zo voelbaar, hij stikte bijna in de emoties. Een naderend afscheid.

“Waar heeft u vroeger nooit om gehuild?” vroeg ik. Hij keek me even verbaasd aan en barstte in huilen uit, tranen stroomden over zijn wangen. “Mijn kleine zusje Willemien, zij was 5 en ik was 9 jaar. Op een woensdagmiddag kwam ze niet terug van school, ze was gevallen op haar hoofd tijdens gymnastiek. Ik heb haar nooit meer gezien.

Het was een bijzondere wending in het consult. Ik nam de tijd om de man te laten vertellen; de vreselijke stilte na het overlijden van Willemien, het gevoel van eenzaamheid en hulpeloosheid omdat niemand zag hoe verdrietig hij was. Haar lievelingspop had hij nog steeds, na 70 jaar.

Wat een wonderbaarlijke ontmoeting. De man raakte mijn verhaal. Ik als meisje van 14 die na een fijne dag schaatsen zo schrok toen ik hoorde dat mijn buurjongen Coen overleden was. Dat angstige gevoel van niet weten wat te doen, wat te voelen, wat te zeggen.

Ook ik koos net als deze man als overlevingsstrategie om mijn verdriet, machteloosheid en de stilte in te slikken. Sterk zijn, hard werken, redden en vooral niet zeuren. Afscheid nemen, rouw, in alle vormen, vond ik lastig.

Door de pijn en het verdriet van vroeger weer te voelen en werkelijk te erkennen en plek te geven, kan ik iets beter om gaan met verliezen die ik in het hier en nu tegen kom. Mijn eerste beweging zal soms echt nog “slikken” zijn, maar die herken ik nu, en dat geeft ruimte aan een nieuwe beweging zoals aandacht en troost vragen.

Na de enkel gezwachteld te hebben, vroeg ik aan de man hoe het zou zijn om een brief aan Willemien te schrijven, over hoe hij haar mist. De tranen kwamen weer en hij zei dapper: “dat ga ik doen en ik zal hem voorlezen aan mijn vrouw en kinderen. En naast de pop zal ik haar foto zetten, ja, dat ga ik doen.”

We namen afscheid met een warme omhelzing en ter ere van Coen, voor zijn kracht, moed en vrolijkheid, staat zijn laatste verjaardagscadeau aan mij natuurlijk in mijn boekenkast.

 

 

 

 

 
7 reacties op "“Waar heeft u vroeger nooit om gehuild?”"

Gert-Jan Brandenburg op 11 oktober 2017:

Na onze ontmoeting gisteren, lees ik van je blogs deze als eerste.
Een warm, mooi geschreven verhaal met heel bruikbare tips ter verwerking.
Groet, Gert-Jan

Rob op 7 december 2016:

Heel emotioneel, Ilse. Weggestopt verdriet komt zelfs na zo vele jaren toch weer boven. De brief die ik stuurde werkte bij mij dan ook heel bevrijdend.

Rita op 7 december 2016:

Mooi verhaal Ilse!

Laurence op 7 december 2016:

Wat een mooi verhaal Ilse! Als je het verleden die aandacht kan geven die het nog nodig heeft, dan geeft dat lucht in het nu en meer ruimte voor de toekomst. Dank voor het ontroerende verhaal.

Marja op 7 december 2016:

Dag Ilse
Fijn weer eens een blog van je te zien.
Wat een mooi verhaal!
En een brief schrijven kan soms veel “lucht” geven.
Ik heb dat ook wel eens geadviseerd.
Groet
Marja

Kees op 7 december 2016:

Da’s nou ook weer wat!!!! Lieve Ilse, ze zeggen dat ’toeval’ niet bestaat;
Was eergister mijn huisdokter op ‘consult’, kneep in mijn onderbenen, zag de verkleuringen, testte mijn steeds verder afnemend evenwicht, bevestigde mijn ‘bangheid te vallen’.
En het vervolg weet je wel: niet huilen om wat je (steeds meer) niet meer kan; maar blij zijn wat je nog wel kan, dan wel wat een ander voor je doet/wil doen.
En de herinneringen met onverwerkt open einde, hoe gaat men (ga ik) daar mee om? Ja, voorbeelden te over hier in het oude vrouwtjes/mannetjes huis waar ik woon. En: ieder voor zich, met of zonder familie-hulp.
Dank, ik genoot van je “lees meer”!!
Kees

Anneke op 7 december 2016:

Hoi Ilse ,
Onder de indruk van dit prachtige en ontroerende verhaal !
Mooi geschreven en wat zal de oude man je dankbaar zijn .
Lieve groet ,
Anneke

Wil je hierop reageren?

Overzicht van alle blogs

Afbeelding 29 juni 2022

De stem van de engelen

Afbeelding 22 december 2020

Voor sommige keuzes is moed nodig

Afbeelding 03 december 2020

De Sint mag alles zeggen!

Afbeelding 08 mei 2020

Een regenton vol tranen

Afbeelding 20 maart 2020

Weer samen aan de keukentafel

Afbeelding 16 december 2019

Fit het nieuwe jaar in

Afbeelding 09 juli 2019

Een taartje bakken is nog niet zo eenvoudig

Afbeelding 07 april 2019

De hommel

Afbeelding 30 december 2018

Op de top van het Geluk

Afbeelding 08 oktober 2018

Waar loop JIJ voor?

Afbeelding 26 juni 2018

Mijn stethoscoop aan de wilgen

Afbeelding 20 april 2018

Liefde en Ritueel

Afbeelding 23 januari 2018

Verstoppertje

Afbeelding 28 augustus 2017

“Ik denk dat ik haar maar houd”

Afbeelding 01 mei 2017

Het verhaal van het meisje en haar geheime kistje.

Afbeelding 01 maart 2017

Vijf jaar geleden ging de zaag er in.

Afbeelding 19 januari 2017

Help, de schilder komt

Afbeelding 17 augustus 2016

Mijn perfecte oma

Afbeelding 27 mei 2016

Springen in het diepe.

Afbeelding 29 februari 2016

Ik hoopte zo de zee te horen.

Afbeelding 21 december 2015

De mooiste kerstboom van Utrecht

Afbeelding 26 oktober 2015

Koekje van eigen deeg

Afbeelding 24 augustus 2015

En dit ben ik gelukkig ook

Afbeelding 22 juni 2015

“En hoe gaat het verder met je?”

Afbeelding 20 mei 2015

Waar een kleurenanalyse niet goed voor is…

Afbeelding 26 april 2015

Klokken luiden en de Zwarte Nel, goed voor de relatie

Afbeelding 09 april 2015

Zo doen wij het niet bij de familie Smit

Afbeelding 15 maart 2015

Bedding voor Jet

Afbeelding 15 februari 2015

Rode kool met gehaktballen op Bonaire

Afbeelding 08 oktober 2019

E.S.B.T.M. en we noemen haar Smitje

Afbeelding 26 januari 2015

Een samengesteld gezin, het is ook gewoon ingewikkeld

Afbeelding 12 januari 2015

“Ik mis je zo verschrikkelijk”

Afbeelding 18 december 2014

Communicatie rondom kanker

Afbeelding 29 november 2014

Een mooi gesprek

Afbeelding 28 augustus 2014

Kankerpatiënten kampen vaak met relatieproblemen

Afbeelding 24 juli 2014

Herbergen van Verlies

Aanmelden voor nieuwe blogs en foto's

Wil jij mijn nieuwe blogs en foto's ontvangen, vul dan hieronder jouw gegevens in. Na verzending ontvang jij een e-mail met een link ter bevestiging. Ik doe dit om zeker te weten dat het e-mailadres van jou is.


Aanmelden