Stuur deze pagina door naar vriend
Geen blog missen?
Meld je nu aan!
26 oktober 2015

Koekje van eigen deeg

“Ik snap er niets van” zegt S, “ik kan zo pissig worden als hij de krant pakt of achter zijn computer gaat zitten, ik kan hem dan wel wat aan doen, ik moet dan schreeuwen tegen hem. Maar ik wil helemaal niet schreeuwen of onaardig doen. Als hij nou gewoon de boel opruimt als ik het vraag….”

Ik heb S en H al een paar keer gesproken, een jong stel waaraan ik kan zien dat ze veel van elkaar houden. En wat een emoties voel ik in de kamer. S is de ruzies zat, er moet nu echt iets gebeuren, “zo wil ik niet oud worden met hem, ik moet altijd alles alleen doen”. H kijkt wat beduusd voor zich uit.

H vertelt voorzichtig dat hij haar schreeuwen zo naar vindt dat hij zich liever terugtrekt achter de computer. “Ik hoop dat ze na een tijdje weer rustig wordt en dat we het weer gezellig kunnen hebben. Ik wil best helpen met huishoudelijke klusjes, maar zoals ze het nu vraagt heb ik er echt geen zin in.”

“Zie je wel” roept S, “je geeft dus zelf toe dat je helemaal niets doet behalve achter de computer duiken”.

Ik zie H schrikken van de boosheid van S en ik stel voor om samen te kijken wat er nu werkelijk tussen hen speelt.

Aan de hand van een lemniscaat, (ik noem het meestal “de krakeling”) maak ik een begin met uitleggen hoe we in EFT naar conflicten in relaties kijken. “Het negatieve interactiepatroon tussen jullie, “de krakeling”, is de oorzaak van de relatieproblemen, is jullie gemeenschappelijke tegenstander. Dus het is niet je partner is die moet veranderen.

“Als jij snauwt, omdat je het gevoel hebt dat je het alleen moet doen” zeg ik tegen S, “trekt H zich terug achter de computer, geraakt door jouw schreeuwen. En als jij H, je terugtrekt, wordt bij S het gevoel aangewakkerd, zie je wel, ik moet het weer alleen doen en wordt ze boos, waarop jij weer denkt wegwezen, komt ze weer aan.
En zo zitten jullie gevangen in “jullie krakeling” en krijgen jullie allebei niet wat je graag wil. Jij S, de behoefte aan steun en hulp van H, en jij H de behoefte aan veiligheid en gezelligheid van S.
Ik ga jullie helpen dit negatieve interactiepatroon, “jullie krakeling”, verder te ontrafelen, het te leren stoppen, om daarna te werken aan herstel van jullie emotionele verbinding.”

S kijkt mij aan en begint wat te lachen. “Als ik het dus goed begrijp, krijg ik juist niet van H wat ik nodig heb door mijn geschreeuw. Ik krijg dus eigenlijk een soort “koekje van eigen deeg”. Nu begrijp ik waarom jij het steeds hebt over “de krakeling””.

Ik zie een kleine glimlach op het gezicht van H verschijnen.
2 reacties op "Koekje van eigen deeg"

ilsesmit op 28 oktober 2015:

Het begin van de therapie is de krakeling in beeld krijgen, en daarna kan ieder naar zijn/haar eigen deel kijken. Met 10-15 sessies, afhankelijk van problematiek, wordt er al veel opgelost.

pa en ma op 28 oktober 2015:

Maar. . . . waar te beginnen; een krakeling heeft geen begin en geen eind;
dus er zal veel tijd voor nodig zijn ????

Wil je hierop reageren?

Overzicht van alle blogs

Afbeelding 29 juni 2022

De stem van de engelen

Afbeelding 22 december 2020

Voor sommige keuzes is moed nodig

Afbeelding 03 december 2020

De Sint mag alles zeggen!

Afbeelding 08 mei 2020

Een regenton vol tranen

Afbeelding 20 maart 2020

Weer samen aan de keukentafel

Afbeelding 16 december 2019

Fit het nieuwe jaar in

Afbeelding 09 juli 2019

Een taartje bakken is nog niet zo eenvoudig

Afbeelding 07 april 2019

De hommel

Afbeelding 30 december 2018

Op de top van het Geluk

Afbeelding 08 oktober 2018

Waar loop JIJ voor?

Afbeelding 26 juni 2018

Mijn stethoscoop aan de wilgen

Afbeelding 20 april 2018

Liefde en Ritueel

Afbeelding 23 januari 2018

Verstoppertje

Afbeelding 28 augustus 2017

“Ik denk dat ik haar maar houd”

Afbeelding 01 mei 2017

Het verhaal van het meisje en haar geheime kistje.

Afbeelding 01 maart 2017

Vijf jaar geleden ging de zaag er in.

Afbeelding 19 januari 2017

Help, de schilder komt

Afbeelding 07 december 2016

“Waar heeft u vroeger nooit om gehuild?”

Afbeelding 17 augustus 2016

Mijn perfecte oma

Afbeelding 27 mei 2016

Springen in het diepe.

Afbeelding 29 februari 2016

Ik hoopte zo de zee te horen.

Afbeelding 21 december 2015

De mooiste kerstboom van Utrecht

Afbeelding 24 augustus 2015

En dit ben ik gelukkig ook

Afbeelding 22 juni 2015

“En hoe gaat het verder met je?”

Afbeelding 20 mei 2015

Waar een kleurenanalyse niet goed voor is…

Afbeelding 26 april 2015

Klokken luiden en de Zwarte Nel, goed voor de relatie

Afbeelding 09 april 2015

Zo doen wij het niet bij de familie Smit

Afbeelding 15 maart 2015

Bedding voor Jet

Afbeelding 15 februari 2015

Rode kool met gehaktballen op Bonaire

Afbeelding 08 oktober 2019

E.S.B.T.M. en we noemen haar Smitje

Afbeelding 26 januari 2015

Een samengesteld gezin, het is ook gewoon ingewikkeld

Afbeelding 12 januari 2015

“Ik mis je zo verschrikkelijk”

Afbeelding 18 december 2014

Communicatie rondom kanker

Afbeelding 29 november 2014

Een mooi gesprek

Afbeelding 28 augustus 2014

Kankerpatiënten kampen vaak met relatieproblemen

Afbeelding 24 juli 2014

Herbergen van Verlies

Aanmelden voor nieuwe blogs en foto's

Wil jij mijn nieuwe blogs en foto's ontvangen, vul dan hieronder jouw gegevens in. Na verzending ontvang jij een e-mail met een link ter bevestiging. Ik doe dit om zeker te weten dat het e-mailadres van jou is.


Aanmelden